2008-08-01

這是巧合,還是注定?


n612921403_776567_8931


上個月才懷疑這輯「詆毀」中國形象的人權宣傳照,到底是否拍得過份了?沒多久,光天化日下的北京,一個世界矚目的的奧運首都,出現了一系列極相似的構圖。老媽,這是一小撮顛覆組織有先見之明,還是文明氣象掩蓋不住鐵幕底下的本質?



7




n612921403_776553_3658




5



撐 公 安   辱 記 者   葉 劉 23 條 陰 魂 不 散

【本 報 訊 】 正 當 各 界 譴 責 北 京 公 安 以 武 力 襲 擊 採 訪 京 奧 的 香 港 記 者 , 曾 經 為 港 府 推 銷 23 條 立 法 的 保 安 局 前 局 長 葉 劉 淑 儀 , 昨 日 卻 公 然 為 公 安 「 叉 頸 」 襲 擊 記 者 解 畫 ,指 那 只 屬 內 地 武 裝 部 隊 的 一 種 訓 練 , 又 指 叉 頸 最 有 效 制 服 「 滋 事 分 子 」 , 不 會 對 人造 成 永 久 傷 害 。 葉 太 的 言 論 引 起 傳 媒 工 作 者 、 人 權 組 織 和 立 法 會 議 員 譁 然 , 質 疑 她將 記 者 和 滋 事 分 子 相 提 並 論 , 是 嚴 重 侮 辱 傳 媒 工 作 者 , 「 應 該 盡 快 公 開 道 歉 」 。
今日 會 正 式 報 名 參 加 港 島 區 立 法 會 選 舉 的 葉 劉 淑 儀 , 昨 日 出 席 一 個 競 選 活 動 時 , 指 北京 政 府 今 次 主 辦 奧 運 , 是 要 向 全 世 界 展 示 「 先 進 文 明 」 。 但 被 問 到 日 前 有 香 港 記 者在 北 京 採 訪 時 , 遭 「 叉 頸 」 和 推 撞 有 何 看 法 , 葉 即 說 : 「 我 諗 叉 頸 可 能 係 一 種 訓 練, 最 能 夠 制 服 滋 事 分 子 , 又 唔 會 作 出 永 久 傷 害 。 我 相 信 武 裝 部 隊 係 有 一 種 咁 訓 練 ,制 服 到 人 又 唔 會 有 永 久 傷 害 。 」
葉 太 晚 上 透 過 競 選 辦 發 表 聲 明 , 辯 稱 她 只 是 說一 般 執 法 部 門 處 理 滋 事 人 士 的 手 法 , 並 非 指 內 地 公 安 , 更 不 是 指 記 者 是 滋 事 分 子 ;她 指 自 己 一 向 支 持 新 聞 自 由 , 希 望 傳 媒 對 奧 運 的 所 有 活 動 作 出 詳 盡 報 道 。
人 權監 察 總 幹 事 羅 沃 認 為 , 葉 太 將 滋 事 分 子 跟 記 者 相 提 並 論 , 是 無 視 記 者 採 訪 自 由 , 並侮 辱 了 整 個 香 港 新 聞 界 , 「 應 該 盡 快 公 開 道 歉 。 」 他 又 認 為 , 有 關 言 論 「 反 映 葉 劉至 今 , 都 淨 係 識 站 維 護 當 權 者 角 度 諗 。 」 香 港 記 者 協 會 執 委 梁 錦 雄 表 示 不 接 受 葉 太的 說 法 , 「 當 日 公 安 根 本 冇 需 要 用 叉 頸 方 式 對 待 記 者 , 葉 劉 噚 日 咁 講 絕 對 唔 恰 當 。」

議 員 狠 批 是 非 不 分

前 立 法 會 議 員 劉 慧 卿 形 容 葉 太 竟 將 記 者 當 作 「滋 事 分 子 」 是 「 亂 晒 大 龍 」 。 民 主 黨 保 安 事 務 發 言 人 涂 謹 申 批 評 , 內 地 公 安 日 前 打壓 記 者 的 手 法 離 譜 , 葉 太 昨 日 卻 只 懂 替 內 地 公 安 塗 脂 抹 粉 。 他 又 直 斥 葉 太 的 言 論 是非 不 分 , 「 佢 好 似 覺 得 自 己 仲 係 推 銷 23 條 時 保 安 局 長 , 完 全 同 香 港 人 價 值 觀 脫 晒節 。 」
上 周 五 在 北 京 採 訪 時 遭 公 安 叉 頸 、 箍 喉 及 推 跌 的 有 線 電 視 記 者 羅 暉 翔 ,昨 日 接 受 查 詢 時 表 示 , 他 和 葉 劉 淑 儀 的 討 論 重 點 不 同 , 「 冇 乜 可 以 回 應 。 」 事 件 發生 後 , 北 京 奧 組 委 官 員 曾 公 開 承 認 公 安 處 理 手 法 不 當 , 對 事 件 感 到 遺 憾 。

轉載自30.7.2008蘋果日報

*******************************************




2008 立 法 會 選 舉 : 葉 劉 剛 認 衰   史 泰 祖 又 失 言
評 論 公 安 叉 頸   將 記 者 與 動 物 相 提 並 論

【本 報 訊 】 前 任 保 安 局 局 長 葉 劉 淑 儀 前 日 發 表 「 叉 頸 論 」 後 , 隨 即 引 來 各 界 批 評 , 並要 求 她 道 歉 , 可 是 葉 太 昨 日 只 就 有 關 言 論 表 示 「 唔 好 意 思 」 , 又 繼 續 左 閃 右 避 , 稱未 看 過 有 關 電 視 片 段 , 拒 絕 評 論 公 安 做 法 是 否 不 當 。 她 的 參 選 拍 檔 史 泰 祖 更 力 撐 葉太 , 指 「 叉 頸 」 雖 不 適 用 於 人 , 但 「 有 時 動 物 都 會 畀 咁 樣 箍 住 , 但 係 都 未 必 會 受 傷害 。 」 立 法 會 議 員 及 人 權 組 織 , 對 葉 、 史 言 論 感 到 強 烈 不 滿 , 認 為 有 侮 辱 之 嫌 , 要求 盡 快 澄 清 及 道 歉 。
記 者 : 林 俊 謙   莫 劍 弦

葉 劉 淑 儀 昨 日 報 名 參 選 港島 區 立 法 會 選 舉 後 , 被 問 她 對 前 日 發 表 「 叉 頸 論 」 引 起 社 會 不 滿 有 何 看 法 時 , 指 自己 發 表 有 關 言 論 「 只 係 一 時 唔 小 心 」 , 「 真 係 好 唔 好 意 思 , 噚 日 ( 周 二 ) 我 誤 導 各位 , 其 實 我 講 執 法 部 門 , 心 目 中 唔 係 諗 公 安 , 唔 係 為 公 安 辯 解 , 我 心 目 中 , 係 諗 緊外 國 執 法 部 門 。 」

拒 絕 直 接 評 論 公 安 做 法

葉 太 又 指 , 個 人 支 持 新 聞自 由 。 但 被 問 到 公 安 向 記 者 施 以 「 叉 頸 」 的 做 法 是 否 正 確 時 , 她 則 以 未 看 過 有 關 電視 片 段 為 由 不 肯 直 接 回 應 , 「 我 覺 得 維 持 秩 序 , 一 定 要 用 最 低 武 力 。 」
夥 拍她 出 選 港 島 的 史 泰 祖 醫 生 , 昨 日 強 調 「 百 分 百 撐 記 者 」 , 但 談 到 葉 太 前 日 的 「 叉 頸論 」 時 , 即 轉 而 大 讚 葉 太 為 人 老 實 , 「 係 有 樣 講 樣 」 , 又 說 : 「 要 維 護 公 眾 安 全 ,對 呢 平 民 , 當 然 要 用 最 低 力 量 。 」
問 到 公 安 對 記 者 施 以 「 叉 頸 」 , 是 否 真 如葉 太 所 講 , 不 會 對 人 造 成 永 久 傷 害 時 , 史 泰 祖 更 指 : 「 人 一 定 唔 可 以 , 但 我 知 道 有時 動 物 都 會 畀 咁 樣 箍 住 , 但 係 都 未 必 會 受 傷 害 。 」

被 轟 「 連 假 道 歉 都 不 如 」

民主 黨 涂 謹 申 批 評 , 葉 太 昨 日 甚 至 不 敢 評 論 公 安 的 做 法 是 否 不 當 , 反 映 她 至 今 仍 以 當年 推 銷 23 條 立 法 、 維 護 政 府 的 心 態 處 事 , 「 選 擇 企 市 民 對 立 面 。 」 他 又 批 評 , 葉太 昨 日 的 所 謂 道 歉 , 「 連 假 道 歉 都 不 如 , 根 本 係 冇 道 歉 。 」
對 於 史 泰 祖 將 「 動 物 」 與 受 襲 記 者 相 提 並 論 , 涂 坦 言 感 到 匪 夷 所 思 , 「 侮 辱 所 有 有 邏 輯 同 常 識 香 港 人 。 」
前 劉 慧 卿 亦 批 評 , 葉 、 史 兩 人 昨 日 廢 話 連 篇 , 認 為 兩 人 應 盡 快 澄 清 言 論 , 向 公 眾 致 歉 。
香 港 人 權 監 察 總 幹 事 羅 沃 表 示 , 葉 太 對 事 件 越 描 越 糟 , 史 泰 祖 以 「 動 物 」 來 作 比 喻 更 加 是 不 倫 不 類 , 「 佢 應 該 了 解 番 件 事 , 再 出 同 公 眾 道 歉 。 」

轉載自31.7.2008蘋果日報

3 則留言:

新鮮人 說...

硬件發展一日千里,
軟件進步其慢!!!

不死鳥 說...

令我想起六四! 又再一次不恰當的處理方法!

茂斯 說...

好明顯,公安做慣手勢, 太慣性, 急起上黎, 真係改唔到!!